Arets trebyggeri 2019.jpg

Årets Trebyggeri 2019

Treteknisk og TreFokus vil i samarbeid med Byggeindustrien dele ut prisen Årets trebyggeri 2019 på Doga den 24. juni. Det blir på grunn av Covid 19 et lukket arrangement, men blir streamet på bygg.no.

Se også presentasjon av kandidatene på bygg.no

Du kan følge den digitale utgaven av Byggedagene 2020 her.

- Juryen hadde også i år en krevende jobb. Antall innmeldte prosjekter til kåringen øker for hvert år, og svært mange av dem hadde vært verdige vinnere av prisen. Vi er veldig fornøyde med de tre kandidatene som er nominert, de viser bredden og kvaliteten vi nå ser bruk av tre i byggeri, forteller daglig leder Aasm. Bunkholt i TreFokus.

De tre kandidatene er:

Mjøstårnet - JJK Kaffebrenneriet - Finansparken.

Mjøstårnet
Verdens høyeste trehus – Mjøstårnet – på 85,4 meter. Det har blitt et prosjekt som virkelig har utfordret byggenæringen, tre som konstruksjonsmateriale og ikke minst den lokale treindustrien.

alt

Foto: Voll Arkitekter AS + Ricardo Foto

– Visjonen med prosjektet var å vise hva som er mulig. Norge har skrevet under Parisavtalen om reduksjon av CO2-utslipp og politikerne oppfordrer til at prosjekter skal være bærekraftige og materialer skal være kortreiste. Derfor bygde jeg Mjøstårnet, sier byggherre Arthur Buchardt.

JJK Kaffebrenneri
Massivtre, solceller, passivhusstandard og BREEAM Excellent-sertifisering. Joh. Johannson Kaffe sitt nye kaffebrenneri i Vestby er trolig ett av Norges mest miljøvennlige industribygg.

Bæresøyler, takkonstruksjon, trapper og håndløpere er i tre. Det er spesialdesignet kubbegulv og fasaden er av malmfuru.

alt

Foto: Astrup & Hellern

– Det er synlig treverk nesten uansett hvor du går i bygget. Gulvet på grunnen er av betong og første etasje i deler av bygget har betongsøyler og hulldekker med påstøp for å sikre stabiliteten til bygget. Ellers er det tre som er hovedmateriale både inn- og utvendig. Til og med heissjakten er laget av tre, men den er stort sett dekket med gips av brannsikkerhetshensyn, sier Kim Fjelstad, prosjektleder i AF Gruppen.

Finansparken

I Bjergsted i Stavanger har Veidekke Entreprenør ført opp det som trolig er et av Norges flotteste og mest særpregede kontor/næringsbygg. Bygget har sju etasjer over bakkenivå og tre under. Samlet areal er på 22.800 kvadratmeter. Alt over bakken er i hovedsak trekonstruksjoner og treinteriører.

alt

Finansparken, Foto: Sindre Ellingsen©

Prosjektdirektør Helge Opedal i Veidekke Entreprenør forteller at Finansparken bød på en rekke utfordringer. Han sier at bygget har utfordrende geometri og bæring fra bunn til topp, med lite gjentakelse. Geometrien, arkitekturen og de spesielle løsningene gjorde også innredningen krevende. – Resultatet har blitt det flotteste bygget jeg har vært i. Det har vært morsomt å bygge og vil bli et godt sted å være. Bygget viser meget flott håndverk og vi har hatt god kontroll på kvaliteten, sier Opedal.

 

Kort om Årets Trebyggeri 2019

Årets Trebyggeri 2019 gjelder byggeri realisert/sluttført i løpet av 2019.
Prisen kan deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk som f.eks. boliger, skoler, næringsbygg, landbruksbygg, høyspentmaster, broer etc. 

Sentrale kriterier for bedømningen er: 
• Innovativ og/eller spennende trebruk 
• Høy arkitektonisk kvalitet 
• Energieffektivitet 
• Arealeffektivt og økonomisk byggeri 
• Bidratt til kompetanseutvikling hos involverte aktører 
• Bidratt til leverandørutvikling 

Det er stor interesse for bruk av tre i store bygg og anlegg. De siste årene har det vært realisert en rekke større byggeprosjekter med utstrakt bruk av tre. Dette skyldes blant annet økende kompetanse i bruk av tre, en ny grad av bevissthet rundt miljø, og utvikling av nye konsepter og løsninger. Prisen skal bidra til å markere og fremme denne positive utviklingen.

Utdeling av prisen og arbeidet knyttet til dette skjer i et samarbeid mellom Treteknisk, TreFokus og Byggeindustrien/bygg.no. 

Juryen består av:
Birgitte Skjerve, MMW Arkitekter
Haakon Tronrud, Tronrud Eiendom
Audun Øvrum, Treteknisk
Arve Brekkhus, Byggeindustrien
Aasm. Bunkholt, TreFokus

Kontakter:
Aasm. Bunkholt         aasmund.bunkholt@trefokus.no tlf 90852818

Per Skogstad              per.skogstad@treteknisk.no tlf 951 00 348