Årets trebyggeri 2021 - Nominert - Samlebilde

Årets trebyggeri 2021 – Her er de nominerte!

Treteknisk og TreFokus vil, i samarbeid med Byggeindustrien, dele ut prisen Årets trebyggeri 2021 på Byggegallaen under Byggedagene 22. juni. Juryen har nå gått gjennom en rekke prosjekter som er ferdigstilt i 2021, og har plukket ut tre nominerte kandidater til prisen. 

– Det var som vanlig en krevende jobb for juryen, og flere av de innmeldte prosjektene kunne ha vært verdige vinnere av prisen. Bredden i bruk av tre i byggeriet er stadig økende og de tre kandidatene som er nominert, viser det, forteller daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus.

Se nederst i artikkelen for mer informasjon om byggene.

De tre kandidatene er:

 • Trehusene på Løkenåsen
 • Rakkestad kulturskole
 • Spor X

Trehusene på Løkenåsen

På Løkenåsen i Fetsund i Lillestrøm kommune har Boligpartner satt opp to boligblokker på fire etasjer med til sammen 34 leiligheter. Byggene er en hybridkonstruksjon av limtre og tradisjonelt bindingsverk med stort innslag av industrialisert bygging ved at Støren treindustri har levert elementer til tak, vegg og gulv til byggene, og det er brukt mye precut for å minimere avfall på byggeplass. Det er benyttet norsk tre i veldig stor grad, og gjennomgående bruk av Svanemerkede produkter. Det er også montert solceller på taket for bidrag til strøm til fellesarealer samt oppvarming av varmtvann for sameiet.

Dette er et eksempel på utvikling av et industrialisert trebasert boligkonsept som har arkitektoniske tilpasningsmuligheter. Boligpartner har videre planer for å bygge med dette konseptet på en rekke steder i sitt geografiske område, og flere prospekter er lagt ut for salg.

Rakkestad kulturskole

Rakkestad kommune har vedtatt at alle offentlige bygg skal utføres i trekonstruksjoner, og på den mest sentrale tomten i sentrum ved siden av dagens kultur- og rådhus er Rakkestad kulturskole bygget. Bygget er tilpasset eksisterende bygg i høyde og form, og skal sammen med eksisterende bygg danne et samlende kulturtorg i byen.

Bygget er bygd i norsk tre fra innsiden til utsiden med massivtre fra Splitkon, treullisolasjon fra Hunton og kledning i malmfuru fra Eidskog Stangeskovene. Det er utviklet en egen profil for kledningen, og byggingen har medført kompetansebygging i både prosjekteringsgruppen og for den lokale entreprenøren som har stått for oppføringen av bygget.

Spor X

Spor X er et 10 etasjes kontorbygg av massivtre i Drammen med høyt ambisjonsnivå for bærekraft og innovasjon innen trebyggeri. Bygget har et konstruktivt bæresystem utelukkende utført i treverk fra bakkeplan og opp med en søyle- og bjelkekonstruksjon i limtre med gjennomgående søyler og doble dragere, og med avstivende massivtreskiver i fasade, dekker og trappe- og heiskjerner. Flere bygningsmessige detaljer, slik som trapper og tekniske innkassinger, er også utført i massivtre. Det er også utført branntesting av isolerte massivtreløsninger hos RISE for å dokumentere brannveggløsninger i bygget.

Byggets arkitektoniske visjon har vært å synliggjøre mest mulig eksponert treverk interiørmessig, og at trevirke med sitt konstruktive system skal spille hovedrollen i arkitekturen. Det er derfor ikke benyttet nedsenkede himlinger. I stedet ligger tekniske installasjoner åpent, og føres gjennom utsparinger i trekonstruksjonen. Dette gjør at undersiden på massivtredekkene kan eksponeres, samtidig som det gir kontorplassene en høyere opplevd romhøyde. Det er direktemonterte treullitt-plater under massivtredekkene som ivaretar god romakustikk. Kombinasjonen av det eksponerte treverket og de tekniske føringene gir en spennende romlig kontrast mellom det tekniske og det naturlige.

Kort om Årets trebyggeri 2021

Årets trebyggeri 2021 gjelder byggeri realisert eller sluttført i løpet av 2021. Prisen kan deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk som for eksempel boliger, skoler, næringsbygg, landbruksbygg, høyspentmaster, broer etc. 

Sentrale kriterier for bedømmingen er: 

 • Innovativ og/eller spennende trebruk 
 • Høy arkitektonisk kvalitet 
 • Bærekraftig og ressurseffektivt byggeri
 • Bidratt til kompetanseutvikling hos involverte aktører 
 • Bidratt til leverandørutvikling 

Det er stor interesse for bruk av tre i store bygg og anlegg. De siste årene har det vært realisert en rekke større byggeprosjekter med utstrakt bruk av tre. Dette skyldes blant annet økende kompetanse i bruk av tre, en ny grad av bevissthet rundt miljø, og utvikling av nye konsepter og løsninger. Prisen skal bidra til å markere og fremme denne positive utviklingen.

Utdeling av prisen og arbeidet knyttet til dette skjer i et samarbeid mellom Treteknisk, TreFokus og Byggeindustrien/bygg.no. 

Juryen består av:

 • Birgitte Skjerve, MMW Arkitekter
 • Haakon Tronrud, Tronrud Eiendom
 • Audun Øvrum, Treteknisk
 • Arve Brekkhus, Byggeindustrien
 • Aasmund Bunkholt, TreFokus
   

Kontaktpersoner:

Trehusene på Løkenåsen

Trehusene på Løkenåsen

Nettsted: https://boligpartner.no/trehusene
Sted: Løkenåsen, Lillestrøm kommune
Prosjekttype: Boliger
Bruttoareal: 34 leiligheter på 37-116 (128,6) kvm
Byggherre: Boligpartner Prosjekt AS
Totalentreprenør: BoligPartner Prosjekt AS
Arkitekt: TAG Arkitekter AS
Rådgivere: RIBR: SWECO/Multiconsult l RIG: Løvlien Geogård 1 l RIB SWECO/Multiconsult l RIAKU SWECO​​​​​​​
Underentreprenører og leverandører: Grunnentreprenør: Leif Grimsrud AS l Elektro: Fetsund Elektro l Levering gulv, tak og veggelementer: Støren Treindustri l Levering limtre: Moelven limtre l Innredningsarbeider: WE Entreprise AS

Årets trebyggeri 2021 - Nominert - Rakkestad kulturskole

Rakkestad kulturskole

Foto: Kyrre Sundal
​​​​​​​

​​​​​​​Nettsted: Rakkestad kulturskole- Byggeindustrien
Sted: Rakkestad
Prosjekttype: Kulturbygg
Bruttoareal: 774 kvm
Byggherre: Rakkestad kommune
Totalentreprenør: Bekkevold Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.: 28 millioner kroner
Arkitekt: Oslo Tre / Fragment Arkitekter
LARK: Nils Skaarer
Rådgivere: RIBR: SWECO l RIE: WSP l RIG: Geoteknikk 1 l RIB: Norconsult l RIB trekonstruksjoner: Ny Struktur l RIV: Planteknikk l RIAKU: Rambøll Norge
​​​​​​​Underentreprenører og leverandører: Rør: Rørlegger`n Mysen l Heis: KONE l Elektro, automatikk og montering ventilasjon: Caverion l Grunnarbeider: Morten Bråthen l Taktekking: Paul Messa l Maler: Regnbuen Malemesterbedrift l Terrazzo: Respo l Levering massivtre: Splitkon l Kjøkken: AUBO l Utvendig panel og spiler: Stangeskovene l Glassfasade: H-Fasader Glassteam l Utomhusanlegg, beplanting og gangstier: VidarØstre l Isolasjon trefiber: Hunton l Dørautomatikk: Avarn Security Norge

Årets trebyggeri 2021 - Nominert - Spor X

Spor X

Foto: Gustav Eriksson
​​​​​​​

Nettside: Spor X - Byggeindustrien
Sted: Drammen
Prosjekttype: Næringslokaler og kontorer
Bruksareal: 6 800 kvm
Byggherre: Vestaksen Eiendom
Totalentreprenør: Betonmast Buskerud-Vestfold
Kontraktsum eks. avgifter: 203 millioner kroner
Mål for miljøklassifisering: BREEAM-NOR Outstanding / Energiklasse A
Arkitekt: DARK Arkitekter
IARK: Zinc
LARK: Siv. Ing. Stener Sørensen
Rådgivere: RIV: Bright l RIB: Degree of Freedom l ITB: EVR Norge l RIVA: Multiconsult l RIBR: Rambøll l Rådgiver BREEAM: Sweco Norge l RIM: Terraplan l RIE: Heiberg &Tveter
​​​​​​​Underentreprenører og leverandører: Branntetting: Albanor Isolering l Storkjøkken: Berg og Dahl l Sedum / tørreng: Blomstertak l Granabgulv: Bo Andrén l Taktekker: Byggpartner l Utleieutstyr: Drammen Liftutleie / Ramirent l Stikker: Geoingeniørene l Branngardin: Haby Norsk Sjalusier l Grunnarbeid: Holthe Anlegg l Plasstøpte betongarbeider: Eiqon l Taksikring / fasadevask: Høyden l Blåseisolasjon: Isoenergi l Tårnkraner: Kranor l Kjerneboring: Mimax l System, glassvegg og spilehimling: Moelven Modus l Sykkelstativ: Ingeniør Larsson l Fuging: Mr. Fug l Vinduer: Nordan l Sikkerhetsmann: Norsk Jernbanesikkerhet l Termografi og trykktest: Omega Aakerholdt l Prefab fasadeelementer: Optimera l Byggtapetsering: OTG l Heiser: Otis l Metallarbeider: PCS Stokke Stål l Avfallshåndtering: Ragn-Sells l Garderobeskap: Sarpsborg Metall l Spunt og pel: Seabrokers l Skilt: Signex l Lås og beslag: Sikkerhetskompaniet l Massivtre og limtre: Splitkon l Flextrapp: Thyssenkrupp l Glassarbeider i fasade: Umbra Produkter l Blikkenslager: Walther Karppinen & Sønn l Ventilasjon: Haaland Klima l Rør: Gran VVS l Elektro: Elektrisk Produktion l Innvendige og utvendige tømrerarbeider: VitasBygg

Kontaktperson