IMG_20190619_091650.jpg

Treets "fingeravtrykk" gir bedret lønnsomhet

Vellykket Techsafari 2019 på Mære Landbruksskole.

 

Hva finnes av nye teknologier innen jordbruk, skogbruk og treindustri? Denne utfordringen fikk teknologiselskaper fra "grønn sektor" lov til å besvare for de mer enn 100 fremmøtte på Mære.

I alt 10 teknologi- og utviklingsmiljøer viste sine nyheter for et fremtidig digitalisert landbruk. 

Treets fingeravtrykk gir ny innsikt

RemaSawco presenterte sin nyutviklede modell for det "digitale sagbruket". Ved å kombinere lasermåling med forholdsvis enkelt røntgenteknologi er det mulig å finne frem til tømmerets "fingeravtrykk". Kvistbildet sett med laser er unikt for hver stamme, dette gjør det mulig å spore ferdigprodusert trelast tilbake til tømmerstokken. "Når dette blir brukt som en form for kunstig intelligens for å forbedre produksjonsparametrene vil kvalitet og utbytte kunne økes betydelig" uttalte Helge Timland fra RemaSawco. Han holdt et foredrag hvor han viste digitalisert sagbruksdrift.

"Våre pilotinnstallasjoner viser resultatforbedringer opp mot 10 % i økt inntjening og lønnsomhet" understreket Timland.

Flere av skogbrukerne i salen ville vite om det var mulig å koble disse dataene mot bestand og enkelttrær. "Teknologien for dette er klar" forklarte Timland. 

Treteknisk/Arena Skog hadde ansvaret for bygg delen av Techsafari 2019.

Se video