IMG20211206114008.jpg

Det meste kan gjøres på Gjøvik

Fra 2016 har høyere utdanning på Gjøvik vært en del av NTNU.  Det er etter hvert samlet mye kunnskap og ikke minst forskningsinfrastruktur i lokalene strategisk plassert over Mjøsa.

NTNU har hovedansvaret for høyere teknisk utdanning i Norge. Hovedsetet i Trondheim har røtter tilbake til 1700-tallet, i 2016 ble høyskolene i Sør-Trøndelag, Ålesund og Gjøvik lagt inn under NTNU som egne campus.

Innovative løsninger for næring og samfunn

Ved institutt for vareproduksjon og byggteknikk er man opptatt av moderne industriprosesser, byggeprosesser, design, miljø, fornybare materialer og teknologier.

 

alt

Tor Erik Nicolaisen, NTNU viser en printet gjenstand som inneholder trefiber.

Instituttet kan vise frem en svært omfattende samling av testutstyr og ny produksjonsteknologi.  Inne i laboratoriet bygger de nå, som en del av sirkTre prosjektet, en helautomatisk produksjonslinje for treelementer.

Avansert røntgenutstyr

Treteknisk var invitert til en omvisning ved institutt for vareproduksjon og byggteknikk og noe av det som engasjerte var laboratorieutstyr for røngenfotografering og materialanalyse.  Ken Hellerud kunne fortelle at røntgen er særdeles egnet til materialstudier når objektene har forskjellig densitet.  Det ble demonstrert hvordan samvirke mellom en skrueforbindelse og limtre kunne undersøkes ved hjelp av gammastråler.

 

alt

Gammastråler avslører hvordan det ser ut inne i et tre.

Skal samarbeide om å forske frem ny kunnskap

Treteknisk bidrar fra før som gjesteforelesere på Gjøvik, nytt er at NTNU og Treteknisk begge er partnere i sirkTre prosjektet.  Her skal de sammen forske frem hva næringen trenger for å sikre fremtidig konkurranseevne og bærekraft.