2023.02.09 Nyhet - Fronte Dag - bilde 1 ph.d. ed1.jpg

Ekspertisen på PyOMA – en Python-modul

Hvis du har fulgt med på noen av kommunikasjonskanalene til Treteknisk det siste halvåret, har du kanskje fått med deg "Ekspertisen på konstruksjoner" om vår forsker Dag Pasca. 

Men det er ikke bare forskningsnettverk, hulltaking og rapporter han jobber med – lær mer om PyOMA her. 

altVi nevnte doktorgradavhandlingen i forrige artikkel om Dag, og en del av den omhandlet en Python-modul og en gratis programvare for åpen kildekode for Operational Modal Analysis (OMA).

«Operational Modal Analysis» tar sikte på å identifisere egenskapene til en struktur basert på vibrasjonsdata samlet inn når strukturen er under driftsforhold.

Resultatet er PyOMA, som er gratis og nedlastbar for alle. Teamet bak PyOMA kommer fra et internasjonalt samarbeid mellom de tre hovedinstitusjonene Università degli Studi dell'Aquila og Politecnico di Torino i Italia og selvsagt Treteknisk i Norge. 

altDag samarbeider med en gjeng i Torino og de vil oppdatere selve koden med flere algoritmer og metoder. Teamet har brukt PyOMA til flere vitenskapelige artikler, se vedlagt liste. Artikkelen som beskriver programvaren er publisert med DOI: 10.1016/j.softx.2022.101216

Nylig deltok Dag på konferansen OpenSD2023, «Open-source Scientific Computing in Structural Dynamics Conference and Summer School», som fant sted i Ljubljana i Slovenia 26.–28. juni. Der presenterte han PyOMA sammen med teamet.

Les mer om konferansen her.

Rent praktisk brukes PyOMA nå for å overvåke Palisaden, studentboliger bygget i massivtre på Ås, hvor det blant annet er installert akselerometre, fuktmålere inn i treet, lufttemperatur- og fuktmålere samt værstasjon.

alt

Les mer og utforsk PyOMA videre på GitHub her.

Kontaktperson