EPD-generator copyright LCA.no.png

En EPD-generator – hva er det egentlig?

Etterspørselen etter miljødokumentasjon er stadig økende i markedet, og dette fører med seg et behov for nye verktøy som forenkler prosessen.

Produksjon av miljødeklarasjoner (EPD) i en EPD-generator gir en uvurderlig besparelse i tid og penger når man skal møte denne etterspørselen.

En Environmental Product Declaration (EPD), eller miljødeklarasjon på norsk, er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. Etterspørselen etter EPD øker stadig i markedet. Denne etterspørselen kommer blant annet fra miljøsertifiseringssystemer for bygg, som BREEAM-NOR og FutureBuilt, og fra store aktører som Statsbygg, som benytter EPD-dokumentasjon til å beregne klimagassutslipp fra byggevarer i sine prosjekter. 

Verifisert verktøy

En EPD bygger på en livssyklusanalyse (LCA) av det aktuelle produktet eller produktgruppen, og en slik analyse er svært omfattende og kan ta opptil ett år å ferdigstille. Flaskehalsen er innsamling og verifisering av data til analysen. Under utvikling av en EPD-generator etableres en verifisert bedriftsdatabase som er gyldig i fem år. Når en EPD-generator er ferdig skreddersydd for en bedrift eller bransje, kan brukerne selv begynne å produsere de ettertraktede EPD-ene. En EPD-generator inneholder da de nødvendige dataene og beregningene for analysene, samt rammeverket for EPD-utvikling og standardiserte digitale maler for publisering av EPD.  

Konkurransefordel

Det å kunne produsere EPD-ene markedet etterspør på en raskere og billigere måte, uten utbredt support fra konsulenter innen LCA og EPD, er noe mange begynner å se behovet for. En EPD-generator kan dermed være en stor konkurransefordel i kampen om å vinne tilbud og prosjekter, og flere bransjer har allerede gått denne veien. Møbelindustrien, betongbransjen og asfaltbransjen, for å nevne noen. Disse har i samarbeid med LCA.no, som er leverandør av denne tjenesten, utviklet skreddersydde verktøy for EPD-utvikling.

Det er ikke vanskelig å spå at dette blir veien å gå for treindustrien også. Treteknisk har økt kapasiteten innen miljødokumentasjon, og er klare til å bistå i arbeidet med å utvikle lignende løsninger for vår bransje.

 

Teamet som arbeider med EPD-er i Treteknisk:

Vegard Ruttenborg, Roja Modaresi, Anne Elisabeth Årdal

alt

Publisert 20. september 2019