
Forskningsrådet lyser ut midler til innovasjonsprosjekt i næringslivet i juni
I Innovasjonsprosjekter i næringslivet (IPN) ønsker Forskningsrådet å støtte forskningsbasert innovasjon i næringslivet som leder til nye eller forbedrede produkter, prosesser, eller tjenester.
Årets utlysning av midler til IPN vil publiseres i løpet av juni.
Det blir ingen egen pott som er øremerket prosjekter innen skog og tre slik som i 2024, men det er satt av 102 millioner kroner som er øremerket prosjekter under temaet Mat og bioressurser. Om lag 40 millioner kroner av disse igjen er satt av til prosjekter som sorterer under skog og trebruk, landbruk og matproduksjon.
Utlysningen følger samme krav som tidligere, der prosjektansvarlig bedrift må gjennomføre prosjektet sammen med minst én samarbeidspartner eller en FoU-leverandør.
Hvordan fungerer IPN-prosjekt
I grove trekk fungerer et IPN-prosjekt slik at man får støtte til halvparten av prosjektets totale kostnader fra Forskningsrådet, mens den andre halvparten må dekkes av industripartnere i prosjektet, i form av ulike typer av egeninnsats.
Støtteandelen avhenger av størrelsen på søkerbedrift og typen FoU-aktivitet, og man kan søke om støtte på opptil 10 millioner kroner fra Forskningsrådet.
Videre er det mulighet å kombinere IPN-prosjekter med SkatteFUNN-prosjekter, som gir skattefradrag på de kostnader bedriften har i forbindelse med med IPN-prosjektet.
Et IPN-prosjekt kan være en stor satsing for en enkeltbedrift alene, og det er mulig å søke sammen med andre bedrifter for å dele på belastningen, det kan være særlig fornuftig hvis man er ute etter å utvikle sin verdikjede både oppstrøms og nedstrøms.
Søknadsfrister
Det blir ingen frist for når man må sende inn søknader i år, og søknader vil bli vurdert løpende etter hvert som de sendes inn. Det betyr at det lønner seg å sende inn søknaden så tidlig som mulig etter at utlysningen publiseres i juni, siden det er stor sjanse for at de avsatte midlene brukes opp i løpet av høsten.
Treteknisk kan hjelpe
Treteknisk har lang erfaring med å være FoU-partner i slike prosjekter, og kan også være med å skrive søknad og administrere selve prosjektet hvis det får bevilgning.
Treteknisk kan også bidra som sparringpartner for utvikling av prosjektideer, og med å finne andre kompetansepartnere til prosjektet ettersom vi har et stort nettverk av komplementære kompetansepartnere både nasjonalt og internasjonalt.
Mer informasjon
Forskningsrådet har mye informasjon samt nyttige spørsmål og svar om IPN her.