Ny ved Treteknisk, Baitong Huang
For nærmere ett år siden, i februar 2023, landet Baitong Huang (27 år) hos Treteknisk som en del av miljøgruppen. Han kommer opprinnelig fra Kina og tok utdanning innen miljø og bærekraft i Norden, og satser nå på å lære seg norsk.
På tvers av kloden
Baitong kommer fra en «liten by» nordøst i Kina nær Korea, med en størrelse på rundt en halv million mennesker.
Forurensning er en stor greie i Kina, og det inspirerte Baitong til å lære mer om miljøet. Han begynte å studere i den sørlige delen av Kina, omtrent to timer sør for Wuhan. Du har sikkert hørt om byen fordi den fikk ganske mye oppmerksomhet i 2019.
Baitong studerte og fullførte en bachelorgrad i Environmental Engineering der. Studiet han fulgte i løpet av denne tiden fokuserte på kjemi, ingeniørfag og intensivt laboratoriearbeid, som ikke holdt Baitongs fulle interesser. Baitong drømte om å studere noe mer enn bare miljøforurensning.
– Jeg ønsket å følge miljøsporet og gå i retning av bærekraft, noe som ville være mye lettere å gjøre i Europa. Norden er spesielt kjent for å være innovative og bærekraftige.
Ikke bare for studiene
Baitong har to søskenbarn som har studert i utlandet, men de dro til slutt tilbake til Kina og begynte å jobbe der. Baitong på sin side, etter å ha fullført utdanningen, ønsket å fortsette å studere og jobbe i utlandet. Han likte å møte og jobbe med mennesker fra forskjellige kulturer.
Han begynte å studere en mastergrad i Science for Sustainable Development ved Linköpings universitet i Sverige, hans første reise til utlandet.
«Vær en del av løsningen for en bærekraftig fremtid!» er studiets slagord. Her lærte Baitong å forstå problemene knyttet til miljø- og klimaendringer på et globalt nivå, samt andre bærekraftsutfordringer. På et av kursene ble han kjent med karbonavtrykk og livsløpsvurderinger.
– Livsløpsvurderinger (LCA) fanget oppmerksomheten min med en gang, og jeg ønsket å dykke dypere inn i arbeidet med LCA.
Norge-rettet
Dette førte til at han tok en mastergrad til, denne gangen i industriell økologi, som bare ble tilbudt av noen få universiteter i Europa. Et av disse var NTNU i Trondheim, hvor programmet fokuserte sterkt på dataanalyse og modellering. Her fant Baitong ut at han hadde startet med noe han virkelig likte. Han opplevde også at Norge var et fascinerende sted å bo og jobbe.
– Dette gjorde meg sikker på at jeg ville like å bli her, samt at det bekreftet ønsket mitt om å jobbe med LCA og miljødeklarasjoner (EPD).
Personlig vekst
Baitong forteller at han lett kunne bli lei eller sliten med mindre han var i stand til å finne en sterk interesse for det han holdt på med, men at han virkelig liker sitt nåværende arbeid med LCA.
– Jeg får stadig energi fra jobben min, jeg trenger ikke kaffe engang.
Før han kom til Europa, var Baitong ganske innadvendt og passiv når det gjaldt å snakke med folk og få venner. Men dette har endret seg mye siden studie- og arbeidslivet i utlandet.
– Det er en god følelse å prøve nye ting og å møte nye mennesker. Nå liker jeg å være mer utadvendt. Noen ganger føler jeg at jeg har forskjellige personligheter når jeg snakker forskjellige språk. Jeg husker fortsatt at jeg var nervøs før jeg dro til utlandet, ville jeg like det? Det har definitivt vært en vellykket beslutning og et stort eventyr.
Introduksjon til arbeidslivet
Etter å ha vært fulltidsstudent i lang tid, begynte Baitong å søke etter jobber som innebar arbeid med LCA. Dette førte ham til Treteknisk, hvor han nå jobber som rådgiver i miljøgruppen, som en del av avdelingen for FoU og rådgivning.
– Jeg pleide å beundre vennene mine som jobber med LCA og EPD, og nå gjør jeg det også!
Baitong forlot Kina i 2018 og var tilbake for et kort besøk sent i 2019, rett før pandemien rammet verden. Under pandemien hadde hjembyen hans veldig strenge regler og var i karantene flere ganger, og som et resultat hadde Baitong ikke vært hjemme siden 2020 før sin første juleferie i 2023, etter at han begynte å jobbe i Treteknisk.
– Det hadde gått veldig lang tid, jeg følte meg til og med nervøs da jeg reiste hjem. Men da jeg endelig møtte familien min igjen, ble stresset borte umiddelbart. Alt føltes fortsatt kjent, det føltes nesten som om jeg ikke hadde vært borte så lenge. Jeg hadde en flott tid til tross for at jeg led av jetlag.
Faglige oppgaver
Ved Treteknisk har Baitong for det meste jobbet med EPD-prosjekter, og i starten bidro han mye til pågående prosjekter. Etter hvert som tiden gikk ble han med på nye prosjekter fra bunnen av og fikk dermed den fulle opplevelsen, og han har vært involvert i flere store prosjekter. Han har nå blitt mer aktiv i forskningsprosjekter også.
– Jeg vil gjerne fortsette i retning av LCA og EPD for å øke min kompetanse og forske på nye utfordringer. EPD-verifikatorene er veldig profesjonelle folk, kanskje det er noe å jobbe mot i fremtiden.
Baitong liker å kunne praktisere det han har lært på skolen og jobbe med akkurat det han synes er mest interessant. Som en sidebemerkning innrømmer han at han likte lønnsslippen etter mange år som student også.
– Å tjene penger på faktiske oppgaver man gjør i stedet for å jobbe med eksempler på skolen er en stor motivator for meg. Å ha veldig hjelpsomme kollegaer har gjort min start på arbeidslivet veldig bra og smidig.
Fremtid i tre
Baitong er optimistisk med tanke på fremtiden for trebruk. Det er ikke på langt nær så populært å bygge med tre i Kina sammenlignet med måten tre brukes for eksempel i Skandinavia, men han mener bestemt at å bruke naturressurser er veien å gå.
– Jeg har til og med tegnet som betyr bartre som en del av mitt kinesiske navn (Bai 柏), så dette føles nesten som en skjebne, ler Baitong.