Produksjon av skurlast-4.3.jpg

Treteknisk videreutvikler plattform for fagopplæring

Ønsker du som voksen å ta fagbrev innen trelast- og limtreproduksjon har Treteknisk utviklet et utdanningsløp for den teoretiske delen av fagprøven. En ny utdanningsplattform er på plass og innholdet utvides stadig i dialog med bedriftene og kandidatene.

Hvor som helst – når som helst

Både bedriftene og kandidatene forventer i dag et fleksibelt utdanningsløp som skal kunne kombineres med jobb og livet ellers. All undervisning er derfor tilgjengelig som digitale forelesninger. Videoene er delt opp slik at læringsøktene kan tilpasses i bedrifter, for grupper og for enkeltpersoner. 

Et typisk utdanningsløp hos Treteknisk varer i ti måneder hvor fagemnene er jevnt fordelt. Kandidatene sørger selv for å se forelesningene, lese fagbøkene og gjøre øvelser og oppgaver, alt tilgjengelig digitalt. En gang i måneden møtes kursdeltakerne på Teams for å diskutere og repetere faget og øvingsoppgavene.

Skal kunne tilpasses

Arbeidsmengde og innsats vil varere ut fra bakgrunn og erfaring. Et typisk utdanningsforløp vil bety at kandidaten må se gjennom de 10 forelesningene og de innlagte øvelsene, tidsforbruk vil være 2-4 timer for ett emne. Tid til å lese fagbøkene vil bety å avsette «en lørdag» i måneden. Samlingene varer fra en halv til to timer avhengig av omfanget på fagemnet.

Sikrer gjennomføring

Dersom det er to eller flere kandidater i samme bedrifter som avtaler å treffes for å samarbeid og diskutere fagene vil dette føre til et styrket samhold i bedriften og ikke minst øke det faglige utbyttet for den enkelte.

«I bedrifter som aktivt følger opp kandidatene, gjerne ved at det er utnevnt en «mentor», fungerer utdanningen spesielt godt», understreker Knut Amund Skatvedt, som er bedriftskontakt og tilrettelegger av undervisningen.

alt

Knut Amund Skatvedt understreker betydning av mentor-rollen i fagbrevutdanningen.

Benytt også lærlingeordningen

Har du fem års arbeidserfaring kan du avlegge fagprøve som privatist.  For de med kortere jobberfaring er ordningen «Fagbrev på jobb» et godt alternativ.

Nye kurs hvert halvår

Knut Amund kan fortelle at Treteknisk planlegger å starte et nytt 10-måneders kurs hvert halvår fremover.  "Det er innspirerende for for oss som jobber med kursutvikling at interessen er stor.  Spesielt at bedriftene ønsker å bidra med innhold i kursene" avslutter Skatvedt.

 

 

Kontaktperson